گروه علوم تربیتی و مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، behboud.yarigholi@yahoo.com
چکیده: (12387 مشاهده)
اهداف: توزیع عادلانه امکانات تربیتی در نهادها، از گستردهترین و بحثبرانگیزترین مباحث در حیطه علوم انسانی است. محور اصلی امر تعلیم و تربیت در محیطهای آموزشی، معلم است. هدف این مطالعه بررسی تجربه دانشجویان از عدالت اساتید در کلاسهای درس بود.
روشها: در پژوهش پدیدارشناسی حاضر 10 مشارکتکننده از میان فارغالتحصیلان دختر و پسر دوره کارشناسی دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان و در پاییز سال 1392 به روش نمونهگیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از مصاحبه نیمهساختاریافته عمیق استفاده شد. مصاحبه شامل 3 مجموعه سئوال در زمینههای تجارب تحصیلی، عدالت در کلاس درس و تجربیات مثبت و منفی در ارتباط با اساتید و عدالت در زمانی بین 30 تا 50 دقیقه بود. تجزیه و تحلیل دادهها براساس روش 7مرحله ای کلایزی انجام شد.
یافتهها: 10 زیردرونمایه (اداره مشارکتی کلاس؛ جایگاه دانشجویان با استعدادهای متفاوت؛ روابط استاد- دانشجو؛ ثبات رفتاری؛ پذیرش رسالت معلمی و قبول مسئولیت در قبال دانشجویان؛ پیشداوری در زمینه قومیت؛ پیشداوری در زمینه مذهب؛ پیشداوری در زمینه جنسیت؛ کلاس درس اساتید؛ انگیزه برای یادگیری) از بین مفاهیم جزئی استخراج شد. این زیردرونمایهها در دستهبندیهای موضوعی اصلی قرار داده شدند و به این ترتیب 4 درونمایه استخراج شد؛ 1) ساختار روابط استاد با دانشجو؛ 2) ارتباط عدالت استاد با شخصیت؛ 3) ذهنیت قبلی در مورد دانشجویان و 4) تاثیر روحی روانی.
نتیجهگیری: دانشجویان از رفتارهای عادلانه یا ناعادلانه اساتید در کلاس درس متاثر میشوند که میتواند در پیشرفت تحصیلی آنها و نگرش آنها به ادامه تحصیل تاثیر منفی یا مثبت بگذارد.