:: دوره 12، شماره 3 - ( مرداد-شهریور 1398 ) ::
جلد 12 شماره 3 صفحات 30-23 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی همدلی دانش آموزان و رفتارهای یادگیری مدرسه ای با استفاده از روش های هوش مصنوعی
سمانه سادات موسویان 1، ابراهیم طلایی2 ، هاشم فردانش3
1- مدرس تکنولوژی آموزشی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، musavian@gmail.com
2- استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (4927 مشاهده)
مقدمه: مدرسه با نهادینه سازی همدلی، نقش محوری در پرورش شخصیت دانش آموزان دارد. هدف این پژوهش کشف ارتباط همدلی دانش ­آموزان و رفتارهای یادگیری آنها می ­باشد.
روش: در این پژوهش از روش خوشه­ بندی مبتنی بر منظق فازی استفاده شده است. پس از طبقه­ بندی دانش­ آموزان بر اساس نمرات رفتار یادگیری آنها، قواعدی برای برچسب­زنی به طبقات مختلف ارائه ­گردید. به منظور تعیین سطح همدلی دانش ­آموزان از یک پرسشنامه­ ی خود توصیفی با دو زیرمقیاس عاطفی و شناختی استفاده شده است. با اجرای پردازش خوشه ­بندی، شبیه ­ترین نمونه ­ها (دانش­ آموزان) از نظر سطح نمرات زیرمقیاس ­های همدلی، در خوشه ­هایی طبقه­ بندی شدند. با استفاده از قواعد برچسب­ زنی، برچسب­ هایی متناسب با الف) سطح همدلی دانش آموزان در خوشه و ب) گرایش عمومی دانش­ آموزان خوشه به یکی از زیر مقیاس­ ها انتخاب شده است. پس از تعیین سطح همدلی خوشه­ ها، وضعیت رفتارهای یادگیری دانش ­آموزان در یک خوشه تحلیل گردید. به منظور تعیین سطح و تحلیل وضعیت رفتارهای یادگیری دانش ­آموزان در هر یک از زیرمقیاس ها، از پرسشنامه­ ی معلم توصیفی با چهار زیرمقیاس استفاده شده است.
یافته­ ها: ارتباط معناداری بین همدلی و رفتارهای یادگیری دانش ­آموزان به دست آمده است. همچنین افزایش تعداد خوشه ­ها منجر به گرایش همدلی دانش ­آموزان درون خوشه­ ها به یکی از جنبه ­های آن شده است.
نتیجه­ گیری. تفاوت ­های جنسیتی که ناشی از فرهنگ خانواده ­هاست روی ارتباط بین همدلی و رفتارهای یادگیری موثر بوده است. با توجه به تأثیر جنسیت در نوع همدلی، معلمین می­ بایست رفتارهای متفاوتی در کلاس درس در تعامل با دختران و پسران داشته باشند همچنین مولفه­ ی شناختی همدلی نیز نقش تعیین­ کننده در رفتارهای بادگیری دارند. پیشنهاد انجام پژوهشی با پرسشنامه رفتارهای یادگیری تیمی و ارتباط آن با همدلی دانش آموزان داده شده است.
واژه‌های کلیدی: همدلی در کلاس درس، رفتار یادگیری، همدلی شناختی، همدلی عاطفی، خوشه بندی فازی
متن کامل [PDF 289 kb]   (2259 دریافت)    
نوع مطالعه : پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: رویکردهای جدید در طراحی برنامه درسی
دریافت: 1397/7/14 | پذیرش: 1397/9/24 | انتشار: 1398/5/24


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 3 - ( مرداد-شهریور 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها