اهداف: از مدتها پیش لزوم تجدید نظر در روشهای سنتی تدریس و استفاده از روشهای نوین و فعال یادگیری و دانشجومحور از سوی سیستمهای آموزشی احساس شده و کاربرد این روشها در علوم مختلف از جمله علوم پزشکی متداول شده است. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تدریس به سه شیوه اکتشافی هدایتشده گروهی، پرسش و پاسخ و سخنرانی بر سطح یادگیری و ماندگاری اطلاعات دانشجویان پرستاری بود.
ابزار و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، ۶۲ نفر از دانشجویان ترم ۴ پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیمسال اول سال ۱۳۹۴ که واحد درس عفونی را برای اولین بار اخذ کرده بودند، بهروش سرشماری انتخاب و بهطور تصادفی به سه گروه آموزشی اکتشافی هدایتشده گروهی، پرسش و پاسخ و سخنرانی تقسیم شدند. آزمون قبل، بلافاصله و یک ماه پس از اجرای برنامه آموزشی با استفاده از پرسشنامه محققساخته انجام شد. اطلاعات بهکمک نرمافزار SPSS ۱۹ و توسط آزمونهای مجذور کای، آنالیز واریانس یکطرفه، آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری و آزمون تعقیبی LSD تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمره آزمون بلافاصله بعد از اجرای برنامه آموزشی در گروه سخنرانی بهطور معنیداری کمتر از دو گروه اکتشافی هدایتشده و پرسش و پاسخ بود (۰۰۱/۰p<). همچنین میانگین نمره آزمون یک ماه بعد از اجرای برنامه آموزشی در گروه اکتشافی هدایتشده بهطور معنیداری بیشتر از دو گروه پرسش و پاسخ (۰/۰۰۴=p) و سخنرانی (۰/۰۰۱=p) بود.
نتیجهگیری: بهکارگیری روشهای آموزشی فعال، سبب مشارکت بیشتر دانشجویان در موضوعات آموزشی شده و زمینه را برای افزایش یادگیری و ماندگاری بهتر اطلاعات فراهم میکند.