هانیه هژبریان، علی محمد رضایی، ایمان ا... بیگدلی، محمود نجفی، محمدعلی محمدی فر،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد-تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: شکوفایی به داشتن تجربه خوب از زندگی اشاره دارد و ترکیبی از احساس خوب و کارکرد مؤثر است. روانشناسان مثبتگرا معتقدند آموزش شکوفایی باید در سالهای مدرسه و از معلمان یک جامعه آغاز شود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی شکوفایی معلمان شهر تهران و متغیرهای جمعیتشناختی اثرگذار برآن بود.
روش کار: به منظور انجام این پژوهش توصیفی، ۴۱۲ نفر از معلمان دبیرستانهای شهر تهران به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس شکوفایی روانشناختی (هژبریان، رضایی، بیگدلی، نجفی و محمدیفر، ۱۳۹۶) بود که ۳ مؤلفه احساس رضایت/شادکامی، شایستگی فردی و مشارکت اجتماعی را اندازهگیری میکند. نتایج بااستفاده از آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره تحلیل شد.
یافتهها: نتایج توصیفی نشان داد که ۶/۴ درصد معلمان پژمرده، ۸/۴۱ درصد نسبتاً شکوفا و ۶/۵۳ درصد شکوفا میباشند. وضعیت معلمان در مؤلفه شایستگی فردی نسبتاً مطلوب و از نظر احساس رضایت/شادکامی نیازمند توجه است. مقایسه شکوفایی براساس متغیرهای جمعیتشناختی نیز نشان داد که معلمان متأهل در هر سه مؤلفه شکوفایی نمرات بالاتری بهدست آوردند. معلمان رسمی نیز در مؤلفه مشارکت اجتماعی نمرات بالاتری نسبت به معلمان غیررسمی کسب کردند. میزان شکوفایی براساس سایر متغیرها (جنسیت، رشته و مدرک تحصیلی، تحصیلات والدین، سابقه خدمت و قومیت) در معلمان تفاوت معناداری نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج، پیشنهاد میشود یک برنامه مداخلهای برای ارتقاء شکوفایی معلمان تدوین و در آموزشهای ضمن خدمت آنان ارائه شود. همچنین تمهیداتی بهمنظور افزایش حمایت شغلی برای معلمان غیررسمی و ارائه خدمات مشاورهای به معلمان مجرد درنظر گرفته شود.
حسین پورموسی بزنجانی، محمدعلی محمدی فر، سیاوش طالع پسند، علی محمد رضایی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( مهر-آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه : اهمال کاری تحصیلی رفتاری است که می تواند به دنبال باورها و ساختارهای شناختی ایجاد شود و همچنین تحت تأثیر فرآیندهای شناختی قرار گیرد. عوامل مختلف مرتبط با ادراک و توانایی ها در بروز اهمال کاری نقش به سزایی دارند. پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش واسطه گری راهبردهای یادگیری در رابطه ی بین باورهای فراشناختی و با اهمال کاری تحصیلی بوده است.
روش ها: برای بررسی مدل پژوهش و فرضیه ها، از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. . از بین جامعه آماری دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ،تعداد ۴۱۲ نفر دانشجو به مقیاس های باورهای فراشناختی نسبت به اهمال کاری (فرینی و همکاران ،۲۰۰۹)، راهبردهای یادگیری( وین اشتاین و پالمر ، ۲۰۰۲) و اهمال کاری تحصیلی (مککلوسکی ، ۲۰۱۲) به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی پاسخ دادند.
یافته ها : در بخش یافته های پژوهش حاضر مشخص شد که باورهای فراشناختی به صورت مستقیم (۰۰۰۱/۰= p۵۷/۰ =β) و غیر مستقیم (۰۰۹/۰= p۱۷/۰ =β) از طریق راهبردهای یادگیری بر اهمال کاری تحصیلی اثر مثبت و معنادار دارد.
نتیجه گیری : یافته های پژوهش حاضر در این رابطه نشان داد که باورهای فراشناختی هم به صورت مستقیم و هم به غیر مستقیم از طریق راهبردهای یادگیری بر اهمال کاری تحصیلی اثر مثبت و معنادار دارد. بر طبق نظریه شناختی-رفتاری میتوان مطرح کرد که باورهای فراشناختی بر پردازش اطلاعات اثر می گذارد و زمینه ساز پیامدهای رفتاری مختلف شود.