اهداف : در مورد راهبردهای یادگیری بهطور کلی بر دو نوع راهبرد شناختی و راهبرد فراشناختی تاکید شده است. طرفداران و منتقدان راهبردهای فراشناختی در زمینه توانایی این مفهوم در پیشبینی پیشرفت تحصیلی اظهارات ضد و نقیض دارند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی رابطه راهبردهای شناختی و فراشناختی با موفقیت تحصیلی در دانشآموزان شهری و روستایی بود.
روشها: این پژوهش از نوع همبستگی در سال 1385 روی 278 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه شهری و روستایی شهرستان گیلانغرب انجام شد. مدارس به روش تصادفی و دانشآموزان مورد مطالعه بهروش خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزار اندازهگیری، پرسشنامه راهبردهای یادگیری بود که پس از تایید پایایی و روایی مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل با کمک نرمافزار SPSS 16 استفاده شد.
یافتهها: بین استفاده از راهبردهای فراشناختی و معدل رابطه مثبت معنیدار وجود داشت (012/0= p ). همچنین بین استفاده از راهبردهای شناختی و معدل نیز رابطه مثبت معنیدار مشاهده شد (001/0= p ). بین میانگین نمره دانشآموزان شهری و روستایی در استفاده از راهبردهای شناختی و فراشناختی تفاوت معنیدار وجود داشت (01/0 =P ) و دانشآموزان شهری از هر دو راهبرد بیشتر استفاده میکردند.
نتیجهگیری: هم استفاده از راهبردهای شناختی و هم استفاده از راهبردهای فراشناختی در موفقیت تحصیلی تاثیرگذار است و همچنین محل سکونت (شهر یا روستا) نیز در استفاده از این راهبردها موثر است، بهطوری که دانشآموزان شهری بیش از دانشآموزان روستایی از هر دو راهبرد استفاده میکنند.
Parviz K., Sharifi M.. Relationship between cognitive and metacognitive strategies and educational success in urban and rural high school students. Educ Strategy Med Sci 2011; 4 (1) :1-6 URL: http://edcbmj.ir/article-1-93-fa.html
پرویز کورش، شریفی مسعود. رابطه راهبردهای شناختی و فراشناختی با میزان موفقیت تحصیلی دانشآموزان شهری و روستایی مقطع متوسطه. دوماهنامه علمی- پژوهشی راهبردهای آموزش در علوم پزشکی. 1390; 4 (1) :1-6