1- دفتر توسعه آموزش، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، hmk1358@gmail.com
چکیده: (18205 مشاهده)
اهداف: با توجه مجدد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و محافل دانشگاهی کشور به طب سنتی ایران، شناسایی منابع معتبر و استفاده از شواهد مستند و قابل اطمینان برای آموزش دانشجویان و درمان بیماران ضروری است. بنابراین این مطالعه بهمنظور مشخصکردن تمهیدات و تهدیدات پیش رو و راهکارهای لازم برای بهکارگیری یا افزایش کاربرد طب مبتنی بر شواهد در طب سنتی ایران صورت گرفت.
روشها: این پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوی، با استفاده از روش مصاحبه عمیق، انفرادی و رودررو، در سال 1390 به بررسی دیدگاه صاحبنظران طب سنتی ایران پرداخت. نمونهگیری بهصورت هدفمند آغاز و تا رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافت و در مجموع 13 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها، مصاحبه نیمهساختارمند با تعدادی سئوال باز بود که توسط یکی از پژوهشگران انجام شد.
یافتهها: درونمایههای بهدستآمده در 3 دسته اصلی فرصتهای موجود در بهکارگیری طب مبتنی بر شواهد (رویکرد جهانی به طب سنتی، استقبال مسئولان و دانشگاهها، وجود اساتید علاقمند و ...)، تهدیدهای پیشرو در بهکارگیری طب مبتنی بر شواهد (عدم وجود برنامه راهبردی مشترک، کمبود استاد و ...) و الزامات و راهکارهای پیشنهادشده در بهکارگیری طب مبتنی بر شواهد (الگوبرداری از کشورهای همسایه، تغییر نگرش اساتید و ...) قرار گرفت.
نتیجهگیری: تمامی صاحبنظران طب سنتی در ایران بر ضرورت بهکارگیری طب مبتنی بر شواهد در طب سنتی ایران و دانشکدههای طب سنتی تاکید دارند.
Bigdeli S., Kordafshari G., Soltani Arabshahi S.K., Shams Ardakani M.R., Mohammadi Kenari H.. Evidence-based Iranian traditional medicine schemes and threats. Educ Strategy Med Sci 2013; 6 (1) :17-23 URL: http://edcbmj.ir/article-1-310-fa.html
بیگدلی شعله، کردافشاری غلامرضا، سلطانی عربشاهی سید کامران، شمس اردکانی محمدرضا، محمدی کناری حوریه. پزشکی مبتنی بر شواهد در طب سنتی ایران؛ تمهیدات و تهدیدات. دوماهنامه علمی- پژوهشی راهبردهای آموزش در علوم پزشکی. 1392; 6 (1) :17-23