1- گروه ریاضی کاربردی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران 2- گروه ریاضی کاربردی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران ، alam@um.ac.ir 3- گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
چکیده: (5261 مشاهده)
زمینه و اهداف:هدف مطالعۀ حاضر، بررسی نگرش دانشجویان سال اول رشتۀ ریاضی نسبت به تأثیر ارزیابی پویای الکترونیکی بر درک آنها از قضایا و اثباتهای ریاضی است. روش بررسی: ارزیابی پویا در محیط کامپیوتر طراحی شد و بین دانشجویان سال اول رشتۀ ریاضی در دانشکدۀ ریاضیِ یکی از دانشگاههای دولتی شرق کشور اجرا شد. محتوای ارزیابی در ارتباط با بررسی درک دانشجویان از فرآیند اثبات قضیۀ ریاضی بود و بازخوردهای آموزشی در این ارزیابی گنجانده شد. جمعآوری و تحلیل دادهها با مرتبط کردن دو رویکرد کمّی و کیفی در قالب روش پژوهشِ ترکیبی صورت گرفت. تعداد افراد نمونه، 35 نفر بود که با استفاده از روش نمونهگیریِ در دسترس و هدفمند، انتخاب شدند. پس از اجرای این ارزیابی برای بررسی نگرش دانشجویان نسبت به تأثیر ارزیابی بر درک آنها، از پرسشنامه و مصاحبۀ نیمه ساختاریافته استفاده شد. یافتهها: بررسی دادههای بهدستآمده از ابزارهای اندازهگیری، بیانگر نگرش مثبت دانشجویان به ارزیابی پویای الکترونیکی است. نتایج نشان داد که اغلب دانشجویان، دریافتِ پیامها و بازخوردها را در طول مسیر ارزیابی بر پیشرفت کار خود و درک اثبات قضیهی مدِنظر، مؤثر میدانستند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد استادان میتوانند این نوع ارزیابی را در سطح دانشگاهها برای بررسی درک دانشجویان در ریاضیات و حتی دروس دیگر استفاده کنند.