1- گروه مدیریت، مجتمع آموزش عالی بافت، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، afa1360@gmail.com 2- گروه مدیریت، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
چکیده: (6939 مشاهده)
زمینه و اهداف: باوجود کاربرد گسترده مدلهای توانمندسازی، هنوز ابعاد و مؤلفههای مختلف آن در آموزش عالی بهخوبی روشن نیست. هدف این مقاله شناسایی ابعاد و مؤلفههای توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهی با تأکید بر دانشگاههای نسل سوم و چهارم و ارائه یک الگوی مفهومی بر اساس آن میباشد.
روش بررسی : برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک دلفی فازی جهت پالایش عوامل و مؤلفهها بهره گرفتهشده است. نظرسنجی بهعملآمده در چهار مرحله و در سال ۱۳۹۵ انجامگرفته و نتایج هر مرحله با استفاده از فرمولهای روش دلفی فازی مورد پالایش قرارگرفته است.
یافتهها: الگوی توانمندسازی کارکنان و اساتید در دانشگاهها و با تأکید بر دانشگاههای کارآفرین و ارزشآفرین در سه بعد و ۲۲ مؤلفه برای اساتید و ۲۳ مؤلفه برای کارکنان نظام آموزش عالی طراحی گردیده و بهعنوان الگویی پیشنهادی جهت توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهها در ایران ارائهشده است. نتیجه گیری : الگوی ارائهشده در این پژوهش میتواند توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهی با رویکرد استقرار دانشگاههای نسل سوم و چهارم را مورد ارزیابی قرار دهد و با توجه به بهرهگیری از پشتوانه ادبیات غنی موضوع و مدلهای کمی مختلف و شاخصهای قابلسنجش، و بهکارگیری نظرات خبرگان در توانمندسازی امکانی است تا دانشگاهها بتوانند ضمن تحلیل وضعیت موجود و بهینه کاوی از تجارب موفق، اقدام به ارائه طرحها و اقدامات بهبود نمایند.
Fazel A, Kamalian A, Rowshan A. Identification of Effective Dimensions and Components on Academic Human Resources Empowerment, Emphasizing the Third and Fourth Generation of Universities With Fuzzy Delphi Approach: Presenting a Conceptual Model. Educ Strategy Med Sci 2017; 10 (6) :455-468 URL: http://edcbmj.ir/article-1-1199-fa.html
فاضل امیر، کمالیان امین رضا، روشن علیقلی. شناسایی ابعاد و مؤلفههای مؤثر بر توانمندسازی منابع انسانی دانشگاهی با تأکید بر دانشگاههای نسل سوم و چهارم با استفاده از رویکرد دلفی فازی: ارائه یک الگوی مفهومی. دوماهنامه علمی- پژوهشی راهبردهای آموزش در علوم پزشکی. 1396; 10 (6) :455-468